Wat is een IP adres

Wat is een IP adres eigenlijk precies?

Wat een IP adres precies is, is een heel technisch verhaal. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel eens. Als we het echter simpel uitleggen, dan is een IP adres een uniek kenmerk dat aan jou (eigenlijk je computer) is gekoppeld. Het is dus te vergelijken met een telefoonnummer. Je IP adres is dus niet aan jou gekoppeld, maar aan je computer. Net als bij een telefoonnummer, is het echter meestal wel te achterhalen welke persoon er achter zit.

Door middel van een IP adres kunnen overheden, bedrijven en websites bijhouden wie je bent en welke websites je bezoekt. Je internet provider weet bijvoorbeeld wie jij bent en wat je allemaal doet. Ook grote bedrijven als Google en Facebook weten veel van je. Het is zelfs mogelijk om de locatie van een IP op te zoeken!

Andere gegevens die zichtbaar zijn

Naast het IP adres, de activiteit en locatie zijn er nog veel meer gegevens over je te zien.

Andere gegevens die website kunnen zien zijn: wat je ingestelde taal is, welke browser je gebruikt, welk besturingssysteem je computer of telefoon gebruikt, welke plugins in je browser zijn geïnstalleerd en hoe groot je beeldscherm is. Zonder dat je het misschien door hebt, wordt er behoorlijk veel informatie over je verzameld als je even aan het surfen bent op het internet.

Verberg je IP met een VPN

Het is gelukkig wel mogelijk om je IP adres te verbergen en zo weer veel privacy terug te krijgen. De beste manier om dit te doen is met behulp van een VPN.

Een VPN is een beveiligde verbinding met het internet. Daarnaast krijg je bij een VPN een anoniem IP adres. Hierdoor is je echte IP niet meer te zien en ook je echte locatie niet. Dit is echter niet alles wat een VPN doet! Er zijn nog meer goede redenen om een VPN te gebruiken. Een VPN zorgt namelijk voor:

  • Een anoniem IP adres
  • Je echte locatie valt niet zomaar te achterhalen
  • De internetverbinding wordt versleuteld
  • Omzeil blokkades van websites en apps zoals Netflix
  • Bescherm je persoonlijke en zakelijke gegevens
  • Maak veilig gebruik van (openbare) WiFi
  • Bedrijven en websites weten niet meer wie je bent
  • Het wordt moeilijker om je activiteiten te volgen

Er zijn dus verschillende goede redenen te bedenken om een VPN te gebruiken en hiermee ook je IP adres te verbergen. Het zorgt dus voor meer veiligheid en privacy. Ook voor bedrijven is het aan te raden om van een VPN gebruik te maken.

Wil jij een VPN gaan gebruiken? Dan kun je onze vergelijk tool gebruiken om te zien wat de beste VPN is. Als je eerst meer wilt weten over hoe een VPN precies werkt en wat het doet, dan raden we je aan om deze uitleg even te lezen.

Andere manieren om het IP adres te verbergen

Er zijn ook andere manieren om dit te verbergen. Ten eerste kun je ergens van openbare WiFi gebruik maken. Hierdoor zul je een ander IP adres hebben. Dit is echter niet veilig. Bedrijven en websites kunnen nog steeds zien wat je doet. Hackers kunnen zelfs met je meekijken. Van (openbare) WiFi gebruik maken zonder een VPN raden we daarom dan ook niet aan.

De andere mogelijkheid is om van een proxy gebruik te maken. Ook dit veranderd het IP adres. Dit is echter lang niet zo veilig als een VPN. Er kan nog steeds met je worden meegekeken. Bovendien is een proxy ook stuk minder praktisch in gebruik. Beide manieren zijn dus niet aan te raden. Mocht je even snel een ander IP adres nodig hebben, dan kan dit een oplossing zijn. Een VPN is echter de beste en veiligste oplossing.

Er wordt dus veel over je verzameld

Zoals je nu al door hebt, wordt er veel informatie over je verzameld. Het IP adres speelt hierin een belangrijke rol. Gelukkig kun jij dit wel veranderen. Een VPN is hiervoor de beste oplossing. Hiermee kun jij je privacy weer voor een groot deel terugkrijgen en het zorgt ook direct voor meer veiligheid.