VPN in een notendop

Tegenwoordig hoor je steeds vaker het woordje VPN voorbij komen. Voordat we kunnen uitleggen wat dat is, moeten we je eerst iets anders vertellen. Een verhaaltje over privacy. Steeds meer mensen worden zich bewust van de gevaren op het internet. Ze komen erachter dat privacy en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Hackers proberen met je internetverkeer mee te kijken. Bedrijven en overheden proberen zoveel mogelijk over je te verzamelen. Het probleem? Het probleem is dat dit ze allemaal aardig goed afgaat.

Bedrijven, denk aan Google en Facebook, en overheden weten complete profielen over personen op te bouwen. Je internetprovider weet welke websites je bezoekt en welke zoektermen je in Google intypt. Kun je hier dan niets tegen doen? Gelukkig wel, want daar komt de VPN om de hoek kijken.

Wat is een VPN?

Normaal gesproken is je internetverkeer niet versleuteld. Daardoor kan je internetprovider zien wat je allemaal doet en kunnen overheden alles makkelijk van je bijhouden. Met een VPN verandert dit echter allemaal!

Een VPN is een stukje software dat ervoor zorgt dat je internetverkeer wordt versleuteld. Hierdoor kan je internetprovider bijvoorbeeld al niet meer zien wat je allemaal doet. Ook kun je hierdoor veilig gebruik maken van openbare WiFi, want een hacker kan niet zomaar meer mee jou meekijken. Maar dat is niet het enige wat het doet. Een VPN zorgt er ook voor dat je een ander IP adres krijgt. Je echte IP adres en locatie zijn hierdoor niet gemakkelijk meer te achterhalen.

Als we het heel simpel uitleggen dan komt het er dus op neer dat deze software het internetten veiliger en anoniemer maakt. We willen nu niet te diep ingaan op wat een VPN precies is. Als je alle details wilt weten, dan raden we je aan dit artikel even te lezen. Alle voordelen van een VPN hebben we trouwens hier op een rijtje gezet.

Hoe werkt een VPN?

Nu vraag jij je misschien af hoe je een VPN kunt gaan gebruiken. Dit is helemaal niet zo moeilijk en technisch als je waarschijnlijk denkt dat het is.

Om dit te kunnen gebruiken, zul je van een VPN-dienst gebruik moeten maken. Dit is een bedrijf die jou deze software levert. Er zijn veel verschillende bedrijven die deze software aanbieden. Als je een bedrijf hebt uitgekozen, moet jij je bij hun aanmelden. Vervolgens kun je de software downloaden en installeren of je computer, telefoon of tablet.

En dat zijn alle stappen. Vervolgens maakt je computer verbinding met de VPN en is je internetten een stuk veiliger en anoniemer. Zoals je ziet, is het dus helemaal niet zo ingewikkeld.

Een goede VPN uitkiezen

Er zijn inmiddels aardig wat bedrijven die een VPN-dienst aanbieden. Zelf gebruiken we  en hier zijn we heel tevreden over. Er zijn echter nog veel meer VPN-diensten en in het artikel over de beste VPN-diensten kun je dat bekijken. Daar zie je voor een aantal VPN-diensten wat de voordelen en nadelen zijn.

Als je geen zin hebt om alle beoordelingen door te lezen, dan is onze vergelijk tabel waar je naar op zoek bent. Daar kun je snel kijken wat de verschillen zijn in bijvoorbeeld prijs, privacy en het aantal servers. Aan de hand van de tabel kun je snel een goede keuze maken.

Zijn er ook gratis VPN-diensten?

De beste VPN-diensten zijn betaald, maar er zijn ook een aantal bedrijven die een gratis versie of dienst aanbieden. Hier zitten echter wel een paar nadelen aan.

Je hebt bijvoorbeeld maar een beperkte hoeveelheid data tot je beschikking, de snelheid is vaak niet optimaal of je krijgt advertenties te zien. Als je een onbetrouwbaar bedrijf gebruikt, kan het zelfs zo zijn dat je gegevens worden doorverkocht. Dit is niet altijd het geval, maar het is wel iets waar je voor op moet passen.

Na dat gezegd te hebben, zijn er wel een paar bedrijven die een redelijke VPN voor niks aanbieden. Dit zijn onder andere Windscribe, Betternet en Browsec. Er zijn nog meer VPN’s waar geen kosten aan verbonden zitten en in dit artikel kun je daar meer over vinden.

Meer informatie over VPN’s

We hebben inmiddels aardig wat informatie op Staunch.nl staan over de VPN. Het kan zijn dat je meer informatie wilt of dat je graag de mening van anderen wilt weten. Daarom hebben we besloten om hier een paar links te plaatsen naar handige websites en artikelen.

Een paar websites met betrouwbare informatie over VPN-diensten en privacy in het algemeen zijn: BestVPN.com, Privacytools.io en SecureThoughts.com.

Op die websites kun je tal van informatie vinden. Of je nu wilt weten wat een VPN precies is, uitgebreide reviews wilt lezen of op de hoogte wilt blijven van nieuws over VPN’s. Daarnaast zijn er ook nog een paar handige artikelen die we je niet willen onthouden: