Downloaden uit illegale bron is reeds sinds 2014 verboden volgens de Nederlandse wet, maar hoe gevaarlijk is het nou eigenlijk om illegaal te downloaden na het downloadverbod?

Sinds 10 april 2014 is het downloadverbod in Nederland van kracht. Hiermee werd naast het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal ook het downloaden van deze content illegaal. Af en toe hoor je iets in het nieuws langskomen over opgelegde boetes. Maar hoe gevaarlijk is het nou eigenlijk om illegaal te downloaden?

Reeds in 2015 kondigde directeur van Brein Tim Kuik op BNR nieuwsradio aan dat hij ‘het niet uitsluit’ dat ook illegale downloaders schadeclaims zouden krijgen. Nu ruim anderhalf jaar later zijn er nog altijd geen claims op de deurmat van downloaders geploft.

De overheid wil niet

Kort gezegd heeft de overheid er vooralsnog geen trek in om zelf boetes op te leggen aan individuele downloaders. Zo zal Brein zelf geen boetes gaan versturen maar zich richten op het aanpakken van uploaders en verspreiders van illegale content zoals Torrentsites. Daarom komt het op bedrijven zelf aan om actie te gaan ondernemen.

Filmbedrijven komen in actie

In Nederland hebben drie filmdistributeurs de handen ineen geslagen om zelf actie te ondernemen met hun ‘task force tegen illegaal downloaden’. Begin 2017 zou deze groep bestaande uit Dutch Filmsworks, September Film en Lumière, in actie moeten komen om illegale downloaders op te sporen en beboeten.

Hiervoor schijnt al een Duitse partij te zijn ingeschakeld die proactief IP adressen verzamelt van Nederlandse downloaders. Nu heeft de Taskforce wel een enorme lijst IP adressen in bezit maar is nog steeds niet duidelijk welke personen nou gebruik maken van die IP adressen. De internetproviders bij wie deze downloaders hun internetaansluiting afnemen weten dit maar zijn op zijn zachtst gezegd niet happig om deze gegevens zomaar te overhandigen. Om dit af te dwingen zou een gang naar de rechter noodzakelijk zijn.

Wachten op uitspraak Autoriteit Persoonsgegevens

Echter, de Duitse IT partij met wie samengewerkt wordt zegt een methode in handen te hebben om de identiteit van illegale downloaders vast te stellen. Daarvoor zou geen toestemming van de rechter benodigd zijn, maar wel weer van de Autoriteit Persoonsgegevens (CBP). Deze privacy-toezichthouder beoordeelt momenteel of het proces rechtmatig is. De uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens wordt elk moment verwacht.

Wanneer de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens in het voordeel van de filmbedrijven uitvalt kan het illegale downloaders nog wel is heet onder de voeten worden. In Duitsland, waar illegale downloaders al sinds jaren schadeclaims krijgen, wordt flink geld verdiend met het opleggen van boetes.

Het is dus de vraag hoe de Duitse partij illegale downloaders identificeert. Uit de nieuwsberichten blijkt dat wel IP adressen worden verzameld maar dat de identiteit van de mensen achter de IP adressen niet via de internetproviders wordt vastgesteld. Het lijkt er daarom op dat het voldoende is om met een IP adres te downloaden dat niet aan jou gekoppeld kan worden.

Door het gebruik van een VPN verbinding zet je een beveiligde en versleutelde verbinding op. Je verbindt eerst met een externe server (met eigen IP) in buitenland of binnenland die op zijn beurt de opgevraagde data naar jouw computer doorstuurt. Op het internet, en ook tijdens het downloaden, ben je zichtbaar onder een totaal ander IP adres en, afhankelijk van de locatie van de server, een ander land.

De internetprovider kan wel zien dat jij vanuit je eigen IP adres met een VPN verbonden bent en dat ‘externe’ IP adres koppelen aan jouw eigen IP adres. Echter lijkt het er op dat een gang naar de rechter voor het opvragen van data van internetproviders momenteel niet plaatsvindt. Dit zou betekenen dat je bij downloaden door middel van een VPN veilig bent.

Hoe hoog zijn de boetes?

Niet alle filmdistributeurs willen meteen overgaan tot het versturen van schadeclaims of schikkingsvoorstellen. Sommigen zouden eerst een waarschuwing willen sturen om illegaal downloaden te ontmoedigen. Navraag bij filmdistributeur Dutch Filmsworks leert ons dat deze distributeur aan hetzelfde bedrag zit te denken als de boete voor door rood rijden: 230 euro. Wanneer de downloader niet akkoord gaat met het schikkingsvoorstel volgt een gang naar de rechter.

De situatie in Duitsland geeft ons alvast een voorproefje van wat ons mogelijk te wachten staat. Daar is het doen van schikkingsvoorstellen big business, voor een aflevering van een serie mag gemiddeld 520 euro worden neergeteld, voor een film gemiddeld 815 euro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *