De nieuwste Sherlock Holmes, Top Gear en Line of Duty kun je gewoon vanuit Nederland kijken door je voor te doen als Brit.

De veelgeroemde programma’s van de aloude British Broadcasting Service oftewel BBC zijn online te bekijken via de iPlayer. De iPlayer is de Britse versie van onze Uitzending Gemist waarmee streaming programma’s van BBC One, Two, Three, Four, BBC News en meer zenders te bekijken zijn.

Aangezien de BBC een staatsomroep is betaald door de Britse belastingbetaler is de iPlayer vanuit Nederland niet te gebruiken. Het is zelfs zo dat programma’s via de iPlayer alleen bekeken mogen worden wanneer kijk- en luistergeld wordt betaald (dat bestaat in de UK nog) ter hoogte van £145,50 per jaar. Dit omdat een trend werd waargenomen dat TV abonnementen werden opgezegd omdat een groot deel van de programmering ook gewoon online te bekijken was.

Wanneer vanuit Nederland wordt geprobeerd een programma te openen in de streaming media player wordt de melding ‘BBC iPlayer only works in the UK – Sorry it’s due to rights issues’ getoond.

Gelukkig hoef je geen trip naar de UK te maken om toch van iPlayer gebruik te kunnen maken. Wanneer je de iPlayer namelijk benadert vanaf een Brits IP adres kunnen gewoon series en films worden bekeken die anders enkel voorbehouden zijn aan het Britse volk. De grotere VPN diensten bieden allemaal de optie om via een Britse server te verbinden. Ivacy heeft zelfs een optie ingebakken die ‘BBC iPlayer’ heet – met 1 klik doet de software het voorkomen alsof je een Brit op het web bent. Je hoeft alleen zelf je kopje thee te zetten.

We hebben het natuurlijk even getest en helaas werkte de iPlayer de eerste keer niet met een Britse Ivacy server. Nadat we de verbinding hadden verbroken en het opnieuw hadden geprobeerd met een andere Britse server van Ivacy kwamen we er wel doorheen en konden we gewoon kijken. De snelheid, ook via WiFi, was zeer goed waardoor zonder problemen in hoge kwaliteit streaming gekeken kon worden.

De BBC zegt zelf over het verbinden met een VPN:

If you are using a VPN and are in the UK, try disabling to see if that helps. If we detect you might be using a VPN, you’ll be unable to play programmes. This is because we’re unable to detect the end point of your private network; we need to be confident you’re in the UK.”

Geweldig aan de iPlayer is dat je op elk device kunt kijken en dat je niet wordt gestoord door advertenties – alle programma’s op de iPlayer zijn namelijk geheel advertentievrij. Happy watching 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *