NordVPN Review 2020

NordVPN is door ons als best beoordeeld; een zeer snelle en veilige VPN dienst met een goede prijs en een uistekende klantenservice

Belangrijkste eigenschappen

 • Enorme keuze aan servers (790)
 • Geen datalog
 • Zeer snelle video streaming servers

Aanbevolen voor

 • Privacy
 • Streaming
 • Sport

Werkt met

 • Netflix
 • Facebook
 • Gmail
 • Youtube
 • Kodi

Wat we goed vinden aan NordVPN

Snel en betrouwbaar op verschillende serverlocaties
Goed vormgegeven en bruikbare applicatie
Zeer sterke encryptie en privacy

Wat we minder goed vinden

Meest populaire servers kunnen te drukbezet zijn

Het gebruik van een VPN en anoniem surfen is niet meer alleen voorbehouden aan nerds met obscure bedoelingen. De vraag om online anonimiteit en bescherming van data is definitief doorgedrongen tot de mainstream. Dit heeft geleid tot een breed aanbod aan VPN services, uiteenlopend in snelheid, veiligheid en gebruikersgemak.

VPN diensten stellen internetgebruikers in staat hun internetdata te beveiligen en hun internetgebruik privé te houden. Bijkomende voordelen zijn dat content met geografische restricties (denk aan Youtube filmpjes die alleen beschikbaar zijn in bepaalde landen) kunnen worden omzeild. VPN verbindingen verschillen van proxies, die weliswaar ook IP adressen verbergen maar de verzonden data niet versleutelen. Een proxy is daarom niet voldoende om je te beschermen tegen de risico’s dat vreemden zich inzage verschaffen in je internetdata.

VPN verbindingen daarentegen creëren ‘tunnels’ tussen de computer van de gebruiker en de server waarmee de gebruiker verbonden is waarover data versleuteld wordt verstuurd. Dit biedt een veel robuustere vorm van bescherming tegen verschillende online bedreigingen.

Aanvullende functionaliteiten

Nu zijn er naast de basale functionaliteit van een VPN een heleboel aanvullende functionaliteiten te bedenken die extra veiligheid toevoegen. Zo is het met een VPN dienst die over veel servers in verschillende landen beschikt mogelijk je voor te doen als internetgebruiker uit elk van die landen. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de VPN dienst zélf geen gegevens over jou en je internetgebruik vastlegt! NordVPN is zo’n VPN dienst die tot het uiterste gaat om de privacy van haar gebruikers te waarborgen. Niet voor niets beoordelen we deze VPN dienst als beste in onze vergelijking.

NordVPN features

Op het moment van schrijven beschikt NordVPN over het volgende:

 • 790 servers in 57 landen (wekelijks uitgebreid)
 • Er wordt geen data opgeslagen
 • Tot zes verbindingen verbindingen
 • Super veilig encryptie via OpenVPN, SSTP, PPTP, L2TP/IPsec en IKEv2/IPsec protocols
 • Draait op alle besturingssystemen, waaronder Windows, MacOS, iOS, Android en Linux
 • Onbeperkte bandbreedte
 • Zeer goede en altijd bereikbare klantenservice
 • Betalen via creditcard, Paypal en Bitcoin (helaas geen iDeal)
 • 30 dagen niet-goed-geld terug garantie

Installatie en interface

Wanneer je een account hebt aangemaakt is de installatie een eenvoudig proces. De NordVPN website biedt alle noodzakelijke informatie waaronder goed te volgen handleidingen voor elk besturingssysteem.

Voor deze review hebben wij NordVPN getest op Windows. De NordVPN applicatie ziet er clean en erg elegant uit. Je kunt eenvoudig het land en het verbindingstype selecteren. Voor de meeste gebruikers hoeft alleen op de ‘connect’ button te worden geklikt om anoniem en veilig te kunnen browsen zonder je met gecompliceerde instellingen bezig te hoeven houden.

Servers en locaties

NordVPN beschikt over servers in 57 landen wereldwijd, onder andere in de VS, Canada, Brazilie, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Nederland, Zweden, Zwitserland, Litouwen, Rusland, Zuid-Afrika, Singapore en Australië.

Privacy & Veiligheid

Een van de redenen dat we NordVPN zo geweldig vinden is dat ze geen gebruiks- of sessielogs bijhouden. Alle data die NordVPN van haar gebruikers bijhoudt is hun emailadres, gebruikersnaam en betaalgegevens. Wanneer je een anonieme mailprovider gebruikt en betaalt via Bitcoin (welke wordt geaccepteerd door NordVPN) kan zelfs de meest privacybewuste gebruiker zich zeker voelen van de ultieme bescherming.

Voor de meest privacy-bewuste gebruikers raadt NordVPN de OpenVPN en IKEv2/IPsec encryptie aan. OpenVPN is de standaard optie in de NordVPN Windows en Android apps. Hierbij wordt 2048-bit SSL encryptie gebruikt, ook gebruikt door het Amerikaanse leger. De nóg veiliger IKEv2/IPsec encryptie is de laatste toevoeging aan de verzameling protocols van NordVPN, welke als standaard wordt gebruikt voor de iOS en Mac OS applicaties. Het gebruikt de vrijwel onkraakbare 3072-bit encryptie in combinatie met de Perfect Forward Secrecy system.

Prestatie en snelheid NordVPN

Bij veel VPN diensten is het de vraag in hoeverre het gebruik de prestaties / snelheid van je internetverbinding beïnvloedt. Om dit te testen hebben we de Ookla snelheidstest gebruikt terwijl we via NordVPN met een Wi-Fi netwerk verbonden waren. Wanneer we met de meest dichtbijzijnde server verbonden was de vermindering van de snelheid minimaal.

Hierna hebben we de snelheid getest door te verbinden met een aantal willekeurige servers in Europa. Hier zagen we grotere verschillen qua snelheid, uiteenlopend van een ondergrens van 5 Mbps tot de bovengrens van 50.14 Mbps op één van de Zwitserse servers.

Zoals we al verwachtten was de downloadsnelheid op de Amerikaanse servers een stuk lager door de geografische afstand, met een gemiddelde van 2 Mbps. NordVPN biedt echter een selectie aan snellere servers die zijn geoptimaliseerd voor (video-) streaming, welke betere perfomance leveren. Wanneer je gewoon op het web surft zul je ook via de Amerikaanse servers weinig prestatieverschil merken. Ook kun je je snelheid een stuk verhogen door in plaats van via Wi-Fi te verbinden te verbinden met het internet via een LAN kabel.

Website & Support

NordVPN heeft een prima site waar alle informatie rondom het product en de prijs te vinden valt. Het is gelukkig eenvoudig om in contact te treden en vragen te stellen. Op de livechat die op de site te vinden is wordt direct geantwoord. Daarnaast is het mogelijk om een ticket in te dienen voor meer complexe vragen. Ook biedt NordVPN een aantal tools aan zoals een chat met encrypie en een Youtube proxy waarmee het mogelijk is om Youtube video’s te bekijken zonder locatierestricties.

Prijs en abonnement

NordVPN is opvallend goedkoop voor alle features die het biedt. Een standaard jaarabonnement kost $7 per maand, of $42 wanneer je er voor kiest om op jaarbasis te betalen. Ze bieden vaak exclusieve kortingen zodat je via Staunch veel goedkoper uit bent.

Met elk abonnement kun je tot op zes devices gebruik maken van NordVPN, waaronder smartphones, tablets, laptops maar ook bijvoorbeeld routesr. Wanneer je met NordVPN je thuisrouter beschermt is elk apparaat dat ermee verbonden is beschermd.

Eindoordeel: 9.8

Op basis van het aantal beschikbare servers, de snelheid van de verbinding, de encryptie waarvan gebruik wordt gemaakt en de goede klantenservice geven wij NordVPN een zeer hoge score van 9.8. NordVPN biedt uitgebreide features voor de meer geavanceerde gebruiker maar de service is ook zeer eenvoudig in gebruik voor beginners.

 

NordVPN abonnementen

1 maand

$ 11.95

12 maanden

$ 5.75

Bespaar 52%

6 maanden

$ 7.00

Score NordVPN

Privacy

9.4

Snelheid

10

Locaties

10

Gebruiksgemak

10

Support

10