Hoe kies je een VPN

Een VPN, wat is het en wat kun je er precies mee? Dit is een vraag die steeds meer mensen zich stellen. Daarom gaan we in dit artikel uitleggen wat een VPN precies is, waarom dit belangrijk is en hoe je een goede VPN-dienst kunt vinden.

Het begint met privacy

Privacy is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend. Bedrijven, overheden en websites proberen zoveel mogelijk over je te verzamelen. Elke keer als jij op internet gaat wordt alles bijgehouden. Ze weten je IP adres, je locatie, wat je doet en waarschijnlijk zelfs wie jij bent.

Kun je hier dan niets tegen doen?

Gelukkig wel. Je kunt namelijk een VPN gebruiken. Hiermee krijg jij je privacy weer voor een groot deel terug. Er zijn echter nog veel meer redenen dan privacy om gebruik te gaan maken van een VPN, maar daar zometeen meer over.

Wat is een VPN?

Een VPN, afkorting voor Virtual Private Network, is een beveiligde verbinding met het internet. Normaal gesproken is je verbinding met het internet niet beveiligd en daarom kan iedereen zo makkelijk met je meekijken. Als je verbinding met internet niet is beveiligd, dan kan bijvoorbeeld je internet provider precies zien welke websites jij allemaal bezoekt. Met een VPN is je verbinding echter beveiligd.

Je internet provider kan dan niet meer zien welke websites jij bezoekt. Dat is echter niet het enige. Een VPN zorgt ook voor een anoniem IP adres en een andere locatie dan de locatie waar jij werkelijk bent. Dit zorgt dus voor veel meer privacy.

Een andere belangrijke reden om een VPN te gebruiken is om je gegevens te beschermen. Veel zaken worden nu via het internet geregeld. Denk hierbij aan je bankzaken, aankopen en communicatie. Zonder VPN is (openbare) WiFi niet erg veilig. Je loopt dus het risico dat bijvoorbeeld hackers mee kunnen kijken als jij je bankzaken aan het regelen bent. Een VPN beschermt je hiertegen.

Voor bedrijven, websites en hackers wordt het zo veel moeilijker om te achterhalen wie jij daadwerkelijk bent en wat je doet. Internetten wordt dus weer veiliger en anoniemer.

Hoe kan ik een VPN gaan gebruiken?

Als je een VPN wilt gebruiken, dan moet je van een VPN-dienst gebruik maken. Een VPN-dienst is een bedrijf die het voor jou mogelijk maakt om met een beveiligde verbinding het internet op te gaan. Zij zorgen voor de versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en het internet en verbeteren zo je privacy en veiligheid.

Er zijn inmiddels veel verschillende bedrijven die dit aanbieden. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij een overzicht gemaakt van verschillende goede VPN-diensten. Hiermee kun jij vergelijken wat de verschillen tussen de diverse bedrijven zijn en zo kun jij de beste VPN voor jou uitzoeken. Het is wel belangrijk om bij het uitzoeken van een VPN op bepaalde zaken te letten.

Zaken waar je op moet letten

Wanneer je een VPN-dienst uitzoekt, dan zijn er een paar belangrijke zaken waar je op moet letten. De volgende punten zijn belangrijk om op te letten:

De verbinding die wordt gebruikt

Er zijn verschillende manieren waarop een VPN verbinding kan maken tussen jouw apparaat en het internet. De meest veilige en de snelste verbinding is OpenVPN. Het kan zijn dat deze verbinding niet werkt bij jouw apparaat en dan is de L2TP de beste tweede keuze. Dan is er ook nog PPTP, maar deze verbinding is niet erg veilig en daarom niet aan te raden.

Of er logs worden bijgehouden

Sommige VPN-diensten houden logs bij. Dit betekent dat zij alles bijhouden wat jij doet. Voor veel mensen is privacy een belangrijke reden om een VPN te gebruiken en dan wil je natuurlijk niet dat de VPN-dienst alles gaat bijhouden. Zoek dan dus een bedrijf uit die geen of weinig logs bijhoudt

In welk land het bedrijf is gevestigd

Een ander belangrijk punt om op te letten is in welk land het bedrijf is gevestigd dat je gaat gebruiken. Sommige landen hebben weinig respect voor privacy. Het kan dan ook verstandig zijn om deze landen te mijden en een land uit te zoeken dat privacy wat hoger in het vaandel heeft staan.

Of er een kill switch aanwezig is

Een kill switch zorgt ervoor dat je privacy wordt beschermd wanneer je de VPN bent vergeten aan te zetten of als de beveiligde verbinding wordt onderbroken. De verbinding met het internet wordt dan tijdelijk onderbroken om ervoor te zorgen dat je privacy niet wordt geriskeerd. Een kill switch is iets wat wij zelf noodzakelijk vinden aan een VPN.

Vragen die veel mensen over VPN’s hebben

Als je net hebt geleerd wat een Virtual Private Network is, dan kan het zijn dat je hierover nog een aantal vragen hebt. Daarom beantwoorden we hier een paar van die vragen.

Zijn VPN-diensten gratis of betaald?

De meeste VPN-diensten kosten geld. Sommige bedrijven bieden ook een gratis VPN aan, maar hierbij heb je vaak wel een aantal beperkingen. Je hebt dan bijvoorbeeld maar een beperkte hoeveelheid data, lage snelheid, minder servers waar je uit kunt kiezen of minder verbindingen tegelijk. Een betaalde VPN is dus aan te raden.

Voor wie is een VPN bedoeld?

Voor iedereen. VPN’s waren eerst bedacht door bedrijven die hun gegevens wilden beschermen. Toen later bekend werd dat iedereen in de gaten wordt gehouden, begonnen steeds meer mensen ook gebruik te maken van VPN-diensten.

VPN’s zijn daarom aan te raden aan bedrijven, journalisten, mensen die hun privacy belangrijk vinden, topmensen uit het bedrijfsleven en eigenlijk gewoon iedereen. Je beschermt je privacy en veiligheid met een VPN en dat is toch voor iedereen belangrijk?

Gaat een VPN ten koste van de snelheid?

Veel testen wijzen uit van wel. Al valt dat reuze mee. Wij zelf merken dat alleen verbinding maken met de VPN een beetje tijd kost, maar tijdens het surfen zelf hebben we nergens last van. In theorie wordt je internet er dus langzamer van, maar als je een goede VPN-dienst gebruikt zul je daar weinig van merken in de praktijk.

Ben ik helemaal anoniem door een VPN te gebruiken?

Nee, je kunt niet helemaal anoniem surfen door een VPN-dienst te gebruiken. Je internet provider weet nog steeds met welke VPN-dienst je verbinding maakt, ze kunnen alleen niet meer zien wat je doet. Daarnaast kunnen bedrijven of websites ook achterhalen wie je bent als je bijvoorbeeld inlogt op je eigen e-mailaccount. Je krijgt dus meer privacy en veiligheid, maar helemaal anoniem surfen is niet het geval.

VPN-diensten vergelijken

Als je een VPN wilt gaan gebruiken, bekijk dan eens dit artikel over de verschillende VPN die wij vergeleken hebben. Hiermee kun je zien welke VPN-diensten er allemaal zijn, wat de verschillen zijn, hoe de prijzen verschillen, in welk land ze zijn gevestigd en hoe ze je privacy beschermen. Door middel van de tool kun je gemakkelijk de VPN uitzoeken die het beste bij jou past.